Verticaal tuinieren is een trend

Om te genieten van groen of van een moestuintje, heb je geen grote tuin nodig. Verticaal tuinieren is de perfecte oplossing om met weinig plaats toch creatief te tuinieren en een leuke verzameling planten te hebben. Je maakt gebruik plantjes om anders toch maar saaie muren te bedekken. Daarvoor kun je gebruik maken van kant-en-klare systemen zoals bijvoorbeeld Altifarm, maar ook kun je je eigen oplossing maken. Heb je deze plantentuin geplaatst, dan heb je er minder werk aan dan aan een klassieke tuin. Vijf minuutjes werk per dag is dan voldoende om te genieten van een moestuintje of bloementuintje.

Waar kun je verticaal tuinieren? 

Ommuurde binnenplaatsen, terrassen van appartementen, balkons: al deze plaatsen zijn geschikt voor verticaal tuinieren. Het is een leuke manier om groen in je directe omgeving te brengen, ook al woon je op zich in een weinig groene omgeving. Er zijn veel voordelen aan verticaal tuinieren. Naast de voordelen van het groen zelf, werkt een verticale tuin isolerend en geluiddempend. Om je planten te verzorgen, hoef je je bovendien niet te bukken en op je knieën in de aarde te zitten. Ideaal dus voor wat oudere mensen of mensen die last hebben aan de rug. Nog een voordeel is dat je meteen een goede oplossing hebt om een lelijke of saaie muur op te vrolijken. Schilderen is niet nodig, je maakt gewoon een levend schilderij van planten en bloemen. 

Kant-en-klare oplossingen om verticaal te tuinieren

Om een toffe verticale tuin aan te leggen moet je eerst een constructie voorzien. Je kunt zelf een soort railsysteem aan de muur bevestigen, en vervolgens bakken of zakken daaraan hangen. Anderzijds bestaan er ook kant-en-klare systemen zoals het Altifarm-systeem. Er zijn zelfs systemen met een automatische bewatering, voor diegenen die het echt professioneel willen aanpakken.

Tips & tricks voor de verticale tuin

Planten die veel water nodig hebben, kun je best onderaan hangen, ze vangen zodoende water op dat uit de hoger gelegen bakken sijpelt. Plantjes die veel licht nodig hebben, zijn dan weer ideaal om bovenaan te voorzien. Je merkt het, een verticale tuin biedt heel wat mogelijkheden om planten en groenten dicht bij je te hebben. Ook al ben je niet de meest fanatieke tuinier, dan nog kun je dankzij een verticale tuin elke dag genieten van bloemen en verse, eigen gekweekte groenten eten. Bij Tuincentrum Van Eeckhout geven we je graag verder tips voor de aanleg van je verticale tuin. Veel succes!