Er zijn weinig bloemen die zoveel tot de verbeelding spreken als de roos. Symbool van liefde, bezongen in liedjes en veelvuldig over geschreven in literatuur. Een rozenplant is ook niet zo moeilijk om te onderhouden en staat mooi in elke tuin.

Struikrozen

De beste planttijd voor rozen is begin november of half april. Het is belangrijk dat je de rozen plant als het niet vriest. Rozen houden van de zon en verkiezen een neutrale grond met wat leem erin. Er bestaan meer dan 300 soorten rozen met veel variante in. Van elke soort worden er ook steeds meer kruisingen gemaakt en vele soorten kunnen elkaar ook overlappen. Wij geven hier een kort overzicht van de vijf beste rozensoorten om in uw tuin te planten deze zomer.

Bodembedekkers:

Bodembedekkende rozen zijn planten die laag bij de grond blijven en zich ver over een oppervlakte kunnen verspreiden. Ze hebben lange takken en zorgen ervoor dat onkruid

weinig kans krijgt. Bodembedekkende rozen dragen veel bloemen die rijkelijk bloeien van juli tot eind oktober. Ze zijn bovendien gemakkelijk te onderhouden en groeien het best in volle of halfvolle zon.

Witte Feeën in uw tuin
Een prachtig voorbeeld van een bodembedekker is de roos ‘The Fairy White’. Deze rozenstruik is voorzien van mooie witte dubbele bloemetjes en groeit ook perfect in bloempotten. De takken hangen dan sierlijk over de rand van de pot en draperen naar beneden.

Patiorozen:

Patiorozen zijn een soort planten die makkelijk te houden zijn en niet te groot worden. Ze situeren zich tussen de miniatuurrozen en de floribundarozen en worden meestal niet groter dan 40 cm. Deze soorten kennen een uitbundige en langdurige bloei en hebben veel rijkelijk gevulde bloemen die licht geurend zijn. Ze houden, net zoals de meeste rozensoorten, van veel zon en af en toe wat water.

Kleur en geur op het balkonPatioroos
Patiorozen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, ideaal voor op het terras of balkon. Ze zijn perfect te houden in een middelgrote bloempot en door hun intense en langdurige bloei vormen ze een perfecte aanwinst voor wie een kleine of helemaal geen tuin heeft.

Floribunda:

Letterlijk betekent deze term ‘veelvuldig bloeiend’ en dat is exact wat deze prachtige en populaire rozensoort doet. De Floribunda rozenfamilie is een kruising tussen de Polyantha rozen en theehybride rozen. Ze combineren de beste eigenschappen van beide soorten en vormen een nieuwe rozensoort met opnieuw verschillende kleuren en onderverdelingen. De bloemen die deze Floribunda’s dragen zijn hoe dan ook een kleurenexplosie in uw tuin. De bloemen zijn kleiner dan die van de theehybrides, maar ze zijn meer gelaagd en zorgen dus voor een intenser effect.

Rozen in parken en tuinen
De Floribunda rozen zijn vaak terug te vinden in parken en openbare plaatsen. Omdat ze makkelijk te onderhouden zijn en prachtige bloemen voorbrengen die rijkelijk bloeien, zijn dit zeer populaire rozensoorten. Deze rozen geven bovendien een milde maar heerlijke geur af en komen het beste tot hun recht in volle zon of halfschaduw.

Landschapsrozen:

Landschapsrozen worden ook wel heesterrozen genoemd. Het zijn grote struiken die tot 2 meter hoog kunnen worden. Ze hebben een opwaartse groei met takken die licht gebogen hangen. Net zoals de meeste rozensoorten bloeit deze soort van juni tot eind oktober. Dankzij hun mooie bottels brengen deze rozen zelfs in de herfst nog fraaie kleuren in uw tuin.

Alleen of in groep
Een landschapsroos kan als een solitaire struik geplant worden of in de vorm van een haag. Vaak worden ze in groepen van drie tot vijf geplant en vormen ze zo een kleurrijke groene muur van doorns en bloemen in uw tuin. Wie deze struiken naast elkaar plant, houdt best rekening met een plantafstand van ongeveer 50 cm. Door hun lange takken kunnen de meeste heesterrozen kunnen ook als klimrozen gebruikt worden. Deze rozensoort is bovendien heel    en makkelijk te onderhouden.

Theehybriden:

In tegenstelling tot wat de naam van deze soort doet vermoeden, gaat het hier niet over rozen waar je thee van kunt maken of bloemen met een sterke geur. De bloem dankt haar naam aan haar herkomst uit het Oosten. Daar werden dit soort bloemen al bekomen door een kruising tussen andere soorten en mee naar het Westen vervoerd met ladingen thee van de Oost-Indische Compagnie.

FloribundaPrachtige planten in tuin of vaas
De bloemen van deze soort zijn prachtig groot, elegant en sierlijk in eenvoud. Het zijn zowat de populairste rozen van de laatste jaren, vooral omdat ze door hun grote bloemen de ideale snijrozen opleveren. Ook als struik doet deze soort het goed, met een bloei van juli tot eind oktober.

Met dit overzicht namen we enkele bekende rozensoorten onder de loep. Er zijn echter zoveel verschillende variaties dat het heel moeilijk is om een grondig overzicht te voorzien. Bovendien kan het interessant zijn om uw ideale rozen per naam op te zoeken. Kom zeker langs in ons tuincentrum voor advies over de ideale rozenstruik voor uw tuin of terras of mail naar info@bloemen.be