In ons vorige artikel zeiden we al dat het het ideale moment is om bomen te planten. Als u niet helemaal weet welke boom u in uw tuin wil, hier hebben we een paar suggesties verzameld. Bomen voor grote en kleine tuinen waarvan u de grootte en omvang perfect zelf kunt controleren door geregeld te snoeien.

Trompetboom of Catalpa

trompetboom

De Trompetboom dankt haar naam aan de vorm van haar bloesems, die op het uiteinde van een trompet lijken. Wie de bomen bewust klein wil houden in hun tuintje, zal echter zelden bloesems zien. Wel zeer mooie hartvormige blaadjes, die felgroen of warm geel of rood kleuren naargelang de seizoenen. Wie echter plaats genoeg heeft, kan de trompetboom mooi laten groeien zonder te snoeien. Dan krijg je namelijk een prachtige boom van 18 meter hoog en 10 meter breed met honderden witte bloesems. De trompetboom bloeit bovendien aan het begin van de zomer, als de meeste struiken en bomen al lang uitgebloeid zijn.

Trompetbomen houden van vochtrijke en voedselrijke grond en voldoende zon. Al kunnen ze ook in halfschaduw groeien, ze komen in feite het beste tot hun recht op een solitaire plaats. Hun kruin kan namelijk nogal ver uit groeien. In het begin groeit de boom heel snel, naarmate hij ouder wordt gaat het trager. Eén van de troeven van de trompetboom, naast de prachtige bloesems en mooie bladeren, is dat ze muggen en vliegen uit de buurt houdt.

Prunus sierkersen

Een Prunus sierkers is de perfecte sierboom om uw lentetuin op te vrolijken. Er zijn veel verschillende Prunus soorten, maar de meeste kenmerken zich door hun prachtige roze of witte bloesems die heel uw tuin een fantastisch lentegevoel geven. De Japanse sierkers is waarschijnlijk de bekendste en erg geschikt voor kleinere tuinen. Meestal worden Prunus bomen 4 meter hoog en blijven ze vrij slank in omvang. Prunussen houden van vochtige en goed doorlatende vruchtbare grond in de zon of halfschaduw. Jonge bomen hebben heel veel baat bij ondersteuning met een boompaal en af en toe wat extra water om het verwelken tegen te gaan. Prunussierkers

Oudere takken kunt u het beste in het midden van de zomer wegsnoeien. Als u de vorm eerder naar de hoogte wilt laten uitlopen, verwijderd u best de knoppen op de stam, zodat lagere takken zich niet kunnen ontwikkelen. Een Prunus boom is de ideale lenteboom, met haar licht geurende en felgekleurde bloesems. Het is een boom die perfect alleen kan staan en veel in parken en op straten wordt gepland. De bloemblaadjes dwarrelen tegen juni of juli van de bomen, wat het begin van de zomer aankondigd.

Bolacacia of Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’

De bolacacia is een graag geziene sierboom in veel tuinen. Als je een bolacacia niet snoeit, groeit hij uit tot een parassolvormige boom, maar de meeste tuinliefhebbers verkiezen een gesnoeide bolacacia in hun tuin. Deze sierboom snoei je best één keer per jaar kort na de winter. Ongeveer eind maart dus. Dan worden alle takken van de boom gesnoeid tot op een 10 cm tot aan hun ontstaanpunt. De bloeitijd van deze sierboom loopt van begin april tot eind mei, maar wie de takken snoeit moet niet te veel bloesems verwachten.
Verder is deze boom vrij makkelijk te houden en heeft hij niet echt een voorkeur qua grondsoorten of aanplantperiode. Een bolacacia plant je best niet te diep. Een gat dat groot genoeg is om de kluit en wortels erin te krijgen én nog ongeveer een derde over te hebben, volstaat. Een beetje meststof kan bij het planten nooit kwaad, op voorwaarde dat u nooit meststof in het gat strooit. Enkel achteraf dus. Doorheen het jaar is extra bij mesten niet meteen nodig bij acacia’s. In de winter is dat trouwens nooit nodig, want dan stopt de groei bij bomen.

Bolplataan of Platanus x acerifolia ‘Alphen’s Globe’

BolplataanPasseert u in de herfst ook wel eens langs bolboompjes met prachtige felle roodgele bladeren in rijtjes naast elkaar? De kans is groot dat het een bolplataan is. In de herfst is het een absoluut pronkstuk in uw tuin. De boom wordt ongeveer 2 meter hoog en groeit heel traag. Dat maakt ze ideaal voor een kleine tuin. Bolplatanen snoei je best één keer in de twee jaar in de wintermanden, maar enkel als het niet vriest.

Deze sierboompjes houden van volle zon of halfschaduw en kunnen op elke grondsoort groeien. Bolplatanen zijn heel windbestendig en hebben bovendien een prachtig veelkleurige stam. Een afgeschilferd vlekkenpatroon van grijs, groen, bruin en wit. Een bolplataan is een stevig sierboom die niet veel onderhoud vraagt en uw tuin zeker zal opfleuren.

Boleik of Quercus palustrus ‘Green Dwarf’

Een eik is een prachtige boom, maar voor wie een kleinere tuin heeft is een boleik minstens een even goed alternatief. Deze boleik heeft een compacte groei en een mooi dichtbegroeide kroon. Laat de naam u niet misleiden, in de herfst kleuren de diep ingesneden bladeren van deze ‘Groene dwerg’ donker rood, wat uw tuin meteen hult in de juiste kleuren van dat seizoen.

De boleik moet alleen gesnoeid worden om zijn bolvormige kruin te behouden. Naarmate de boom ouder wordt zal dit ook minder voor komen. De boleik verdraagt verschillende soorten grond en kan zowel op kleigrond als op zandgrond geplant worden. Afhankelijk van het soort grond kan af en toe bemesten geen kwaad. De boleik bereikt een hoogte van ongeveer 3 meter.

Wil u meer weten over sierbomen planten en verzorgen? Of een blik op ons ruime assortiment sier- en fruitboompjes werpen? Kom zeker eens langs in ons tuincentrum.