Met dit mooie maar frisse weer kan het al eens beginnen kriebelen om de tuin terug in te duiken. Maar wat bloeit er rond deze tijd van het jaar, naast hyacinten en narcissen? Er zijn een aantal prachtige winterbloeiers in deze periode. Ze doorstaan de winter doordat ze enkel bloeien wanneer het niet vriest. Als het toch nog zou gaan vriezen, geen zorgen, dan onttrekt de plant het vocht aan de bloemen zodat ze niet bevriezen. Plant deze winterbloeiers op een zichtbare plek zodat je ze vanuit je woning kan zien verras je bezoekers met een heerlijke bloemengeur!

Vleesbes of Sarcocca

Deze plant komt uit het Verre Oosten en is familie van de Buxaceae. De kleine bloemetjes staan in groepjes samen en vallen niet erg op, maar ze verspreiden een hemels aroma. Knip een paar takjes af en je huiskamer is meteen gevuld met een frisse winterse bloemengeur. Deze bladhoudende heester bloeit van januari tot maart.

 

Sneewbal of Viburnum Bodnantense Dawn

vibernum, bodanantense, dawn, bloemen, planten

Deze sierheester groeit traag maar kan tot 2,5 meter hoog worden. Je herkent hem aan de opvallende roze bloemen aan kale takken. De struik is niet veeleisend maar houdt van de zon. Hoe meer zon, hoe meer bloemen. Bescherm deze plant het eerste jaar tegen vrieskou. Na de bloei mogen de oudste takken gesnoeid worden om de struik te verjongen en strooi je een dikke laag compost rond de plant.

Kerstroos of Helleborus

Vergis je niet, ondanks haar naam komt deze plant pas in februari in bloei. Ze bloeit rond Kerstmis enkel binnenshuis in potten op kamertemperatuur. De kleurschakeringen van de bloemen gaan van wit tot paars. Helleborus houdt niet van wind en tocht, dus zet ze op een beschutte plaats. Ze worden elk jaar mooier, groter en bloeien rijker.

Winterjasmijn of Jasminum nudiflorum

Winterjasmijn groeit in China tegen de rotswanden, maar kan ook bij ons floreren als een gevelplant. Winterjasmijn hecht zichzelf niet tegen de gevel, dus klimgaas of lattenwerk is vereist. De winterjasmijn heeft prachtige stervormige bloemen die elk jaar tussen november en het voorjaar verschijnen aan de kale takken. In tegenstelling tot de meeste klimplanten kan je de winterjasmijn prima laten groeiene tegen noord- en zuidgevels. Maar dan moet je de plant wel voldoende water geven, want in de wintermaanden kan ze vaak wat uitdrogen. Goed composteren kan dit uitdrogen ook voorkomen.

Toverhazelaar of Hamamelis

toverhazelaar, hamamelis, winterbloemen

De toverhazelaar, een prachtige naam voor een al even prachtige en sterke plant. De Toverhazelaar kan koude winters trotseren en bloeit van januari tot diep in het voorjaar. Als het hard vriest rolt de toverhazelaar zijn bloemblaadjes op, zo droogt hij niet uit. Omdat de bloesems veel olie bevatten, bevriezen ze ook niet zo snel. De toverhazelaar is een forse heester die soms meer dan 3 meter groot kan worden. De struik verliest zijn blaadjes, maar heeft prachtige gele bloemen van januari tot maart.