Warmte doet vocht snel verdampen, zowel via de grond als via de wortels en bladeren van planten.  Het is daarom essentieel jouw gazon, planten en bloemen van voldoende water te voorzien. Vooral recente aanplantingen en zaaiingen en planten in potten of bakken hebben dagelijks nood aan water.

Maai het gras, maar niet te kort

Maai jouw gazon minstens eenmaal per week. Doe dit zeker nog eens voor je op reis vertrekt. Is het langdurig droog en warm? Maai het gras dan niet te kort om uitdroging en gele plekken in de gazon te voorkomen. Stel hiervoor de messen van jouw grasmaaier wat hoger in. Op die manier blijft jouw gazon langer frisgroen.

Pak regelmatig het onkruid aan

Ongewenste planten kunnen net zo goed groeien als de weersomstandigheden goed zijn.

Wied regelmatig het onkruid om bij terugkomst geen overwoekering te moeten overwinnen. Met een aardappelschilmesje of schoffel kun je de volledige stek met wortel uit de grond halen.

Verzorg jouw fruit

Fruitbomen en -struiken verdienen extra aandacht. Heel belangrijk is dat zij extra water krijgen. Ook voldoende zonlicht is belangrijk voor de vruchten. Bind takken op of haal enkele bladeren weg zodat het onrijpe fruit voldoende zonlicht kan opvangen. Ook fruitplanten die in de schaduw blijken te staan zet je best zoveel mogelijk in de zon.

Breng verkoeling voor de vogels

Denk voor je op reis vertrekt ook eens aan de dieren in jouw tuin. Ook vogels hebben tijdens de warme dagen nood aan wat verkoeling. Vogels verliezen geen warmte via zweet maar via hun bekje en pootjes. Je kunt ze verkoeling brengen met water, in een speciale waterbak voor vogels of met een eenvoudig schaaltje gevuld met water.

Verzorg de vijver

Een vijver dient regelmatig verzorgd te worden, ook de hele zomer lang. Belangrijk is om overwoekering te voorkomen.

Knip overtollige bladeren van gegroeide (vijver)planten, verwijder draadalgen en  dun ook drijvende planten regelmatig uit.  Zorg ook dat het waterpeil op niveau blijft, tijdens warme dagen kan er namelijk een behoorlijke hoeveelheid water verdampen.

Verwijder overtollig materiaal

Door regelmatig uitgebloeide bloemen en verdroogde bladeren te verwijderen stimuleer je een langere en rijkere bloei. De bloemen kunnen misschien zelfs een tweede keer bloeien.  Ga ook regelmatig eens op ronde in jouw tuin en knip te groot geworden planten weer tot hun compacte vorm. Ze zouden naburige planten kunnen hinderen en hun zonlicht afnemen of ze kunnen deze zelfs overgroeien. Bovendien komt dit zeer rommelig over. Laat je takken die in de weg zitten liever zitten? Bind ze dan op, zo zijn ze ook uit de weg.

Besteed ook aandacht aan jouw compostmateriaal

Compost, de natuurlijke voeding voor jouw planten, is eigenlijk dood natuurlijk materiaal. Het lijkt misschien wat gek om dit dode materiaal water te geven, maar compost ontwikkelt zich eigenlijk het best in een vochtig milieu. Bij droogte gebeurt er maar weinig met gecomposteerd materiaal. Giet daarom af en toe eens een emmer water over de composthoop om deze weer in werking te zetten.

Houd regelmatig een check-up van jouw tuin

Ga regelmatig eens op ronde in jouw tuin om de planten te controleren op ziektes als schimmels of aantasting door insecten. Heb je iets ontdekt? Koop dan een organisch bestrijdingsmiddel. Gifproducten tasten namelijk de kwaliteit van de grond, het milieu en dus ook van jouw tuin aan. Het is bovendien ook niet gezond voor kinderen en dieren die in de tuin vertoeven.