Frissetuintips

Het is eindelijk zo ver! De lente komt er met rasse schreden aan en het is nu de perfecte tijd om ons op die spannende tijd voor te bereiden. Er kan nog altijd stevige vorst verwacht worden, dus wees altijd voorzichtig met de snoei!

Zonder snoeien, geen zomerfruit

Het snoeien van fruitbomen kan nu nog altijd gedaan worden. Je kan nu trouwens heel goed het verschil zien tussen bloei en groeiknop. Een ideale tijd trouwens om alle loofbomen (halfstam zowel als hoogstam) te verplanten of te planten.

Snoeihard snoeien

Een scherpe snoeischaar is een must voor de snoeiers onder ons. Op die manier wordt de plant zo weinig mogelijk schade aangericht.

Kuipplanten

Ben je verzot op die typische provençaalse reuk in de zomer? Vergeet dan je lavendel niet te snoeien. Snoei de plant terug tot 1/3 van haar grootte. Zorg ervoor dat er nog blad aan de takken zit. Op die manier kan de plant nog uitlopen. Let op! snoeien kan als er zeker de volgende 5 dagen zeker geen vorst meer is.
Kuipplanten kan je over het algemeen altijd diep snoeien. Alle door de vorst beschadigde takken mogen weg evenals de dorre bladeren en bloemen.Verwijder zwakke scheuten zodat de plant sterker kan uitgroeien. Vergeet de prachtige Hortensia macrofila niet. Ze zal je over een paar weken al te dankbaar zijn voor je goede zorgen.

Je zal waarschijnlijk ook merken dat vele kuipplanten nu verpot moeten worden. Zorg hiervoor voor een goede drainage van de nieuwe pot. Die moet overigens minstens 5 cm dieper en breder zijn dan de oude. Recycleer je kapotte potten door de scherven onderaan de pot te leggen. Het komt de drainage alleen maar ten goede. Vergeet niet direct na de verplanting te bemesten!

Verzet je tegen de neiging jouw exotische kuipplanten zoals olijfbomen en oleanders buiten te zetten. Laat deze nog even binnen maar controleer ze op eventuele ziektes. Eens de winter definitief voorbij is, kan je ze buiten plaatsen.

Haagplanten

Je kan nu alvast je hagen in vorm snoeien. Of indien nodig heel diep snoeien. Voor de haagplanten met blote wortel wordt het nu wel echt tijd om te planten: denk aan ligustrum,
, carpinus, en meidoorn. Om welke plant het ook gaat: zorg altijd voor organische bemesting na het planten of snoeien. Je kan deze week ook alvast je composthoop verkleinen.

Heb je zin gekregen om je handen vuil te maken en diep in de grond te gaan wroeten: bij Tuincentrum Van Eeckhaut vind je alles wat je nodig hebt. Laat de voorpret nu beginnen!

Je tuin zal je deze lente en zomer maar al te dankbaar zijn!