Bloemenpracht in de lente: ook in jouw tuin!

De lente: licht, lucht en felle kleuren. We ontwaken na een lange, grijze winter. En dat doet de natuur ook. Is het voorjaar de periode dat je jaloers kijkt naar tuinen en parken waar nu de magnolia’s, Japanse kerselaars, forsythia’s en spierstruiken in volle bloei staan? Hier is een do-it-yourself handleiding!

Het felgeel van de forsythia

Als eerste op ons rijtje, omdat deze plant het snelste zijn bloemen laat zien.
Reeds in maart fleuren deze felgele bloemen onze tuinen op. Het ‘Chinees klokje’ stelt weinig eisen aan de grond waarin het gepland wordt, maar houdt wel van een zonnige plek.
Zet je je forsythia in de buurt van je terras, dan kan je vlinders, bijen en insecten die hij lokt, van nabij observeren. Typisch aan deze plant is ook dat hij bijzonder goed gedijt in steden. Daarom zie je deze zoveel in de stadsparken natuurlijk.

De delicate magnolia

De magnolia of tulpenboom kent wel 200 verschillende soorten.
Velen groeien in warme streken, heel wat exemplaren zijn perfect aangepast aan ons kikkerlandje en bloeien weelderig in april en mei. Enkele knappe soorten: de wit-roze Brozzoni en Sundew, de witbloemende Lennei Alba of Amabilis. Voor kleine tuinen is de Genie met zijn warmrode tulpenbloemen dan weer een uitstekende keuze. Vind een plekje in een lichtzure, humusrijke, waterdoorlatende bodem. De magnolia staat het liefst in de zon of halfschaduw en niet in ruwe wind. Jonge exemplaren moet je regelmatig gieten. En beschik je niet over een tuin, de magnolia voelt zich ook lekker in een grote pot op het terras.

 De stevige spierstruik

Deze struik houdt zijn prachtig bloemenboeket lekker lang. Hij bloeit van in het voorjaar tot ver in de zomer. De plant met de typische rode of roze bloemen in tuilen varieert in hoogte. Het is een stevig baasje, die weinig onderhoud vergt en compact groeit. Dus ideaal voor eigenaars van tuinen die houden van een natuurlijke look. Plant hem in de zon of de halfschaduw, in een niet te zure grond.

De Japanse kerselaar

De Japanse kerselaar, ook sierkers of prunus genoemd, bestaat in verschillende soorten. Je vindt ze zowel als struik als echte stambomen, wat ze dus geschikt maakt voor kleine en grote tuinen. Ze bloeien kort en krachtig in april (en soms nog in mei). De overdadig veel witte, lichtgele, roze, lila of som zelfs paarse bloemen houden van alle soorten grond en doen het ook prima in een pot.

Droom jij ook van een forsythia, een magnolia, een spierstruik of een Japanse kerselaar in jouw tuin? Kom snel langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut. Wij staan klaar voor je met het nodige advies!