Het zal u niet ontgaan zijn, maar het is blijkbaar een van de zachtste winters ooit. Dat biedt ontzettend veel mogelijkheden voor de tuiniers om al vroeg in het jaar hun hof in te duiken. Om bomen te planten bijvoorbeeld, want daar is het nu het ideale moment en klimaat voor.

Eruit met de kluit

Bomen die in een pot staan kunnen het hele jaar door geplant worden, maar het beste van september tot juni. Bomen met een kluit, die dus rechtstreeks uit de grond komen, kan je best planten als ze in winterrust zijn. Dat is het moment waarop de groei van een boom nagenoeg stil staat.
Door het zachte weer kunnen laatstgenoemde bomen best deze maand geplant worden.
De fruitbomen in ons tuincentrum staan nu bijvoorbeeld in volle grond en gaan dus, als ze verkocht worden, heel snel terug in volle grond. Zo moet de kluit niet onnodig behandeld worden en raakt ze niet beschadigd of blootgesteld aan extreem weer.

IMG_3135-2

Niet tuinieren als het vriest

Omdat het niet vriest kan het geen kwaad om bomen even uit de grond te laten alvorens ze te verplanten, al doet u dit beste niet te lang als het op bomen met blote wortel aan komt. Het is belangrijk dat u nooit dergelijke acties uitvoert als het vriest. Dat kan schadelijk zijn voor de wortels. Ook bij bevroren of extreem natte grond laat u de boom best nog even op zijn plaats. Als het na het planten of verplanten nog zou vriezen, kan dat alsnog geen kwaad.

Bomen planten voor beginners

Stel, u heeft in het tuincentrum een fruitboompje gekocht en wil dit met zorg in uw tuin plaatsen. Om te beginnen heeft u, naargelang de grootte van de boom, een boombuddy nodig. Iemand die u kan helpen met het planten en de boom of paal kan helpen vasthouden.
Daarnaast is een spade of een schop natuurlijk essentieel. Per boom voorziet u ook best 40 liter goede compost, 100 gram organische meststof en eventueel een boompaal met binder. Dit laatste kan vooral voor fijne fruitboompjes of Japanse sierkersen het verschil maken. In dat geval voorziet u ook een stevige hamer om de paal in de grond te slaan.

Tot slot, het is aan te raden dat u niet te lang wacht met het planten van een aangekocht boompje. Als u niet meteen kunt planten, bewaar de boom dan op een droge plaats waar eventuele vrieskou niet bij kan. Plaats een plastiek zak over de bovenkant, maar laat wat ruimte vrij zodat er lucht kan bij komen. Op deze manier kunnen bomen maximum een week bewaard blijven.

Kom gerust eens kijken naar ons aanbod jonge boompjes of contacteer ons voor meer info.