Iedereen moet eigenlijk een beetje een ‘groen bewustzijn’ kweken, of je dat nu wilt of niet. We sorteren ons afval, betalen veel geld voor een vuilniszak, gaan naar het containerpark en hebben zonnepanelen op onze daken. Relatief eenvoudig is het thuiscomposteren: gewoon een compostvat kopen en klaar is kees. Maar is dat wel zo eenvoudig? We zetten enkele weetjes over composteren op een rij.

Hoe groot moet mijn tuin zijn?

Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Natuurlijk is het handiger als je een grote tuin ter beschikking hebt maar ook bij kleine tuintjes, stadstuintjes of balkontuintjes gebeurt het vaak dat er een ‘compost-oplossing’ gezocht wordt.

De meeste mensen zijn gebaat met een compostvat, compleet met beluchtingsstok, geperforeerde bodemplaat en in een onopvallende kleur: het is de perfecte aanvulling voor je tuinafval. Het resultaat is compost van prima kwaliteit. Voor iets grotere tuinen kunnen we meerdere compostvaten aanraden. In het eerste vat leg je je keuken- en tuinresten. Als het vat vol is, breng je de inhoud goed gemengd over naar het tweede vat en kun je vat 1 weer vullen. Voor stadbewoners is de wormenbak de oplossing: het is een gesloten systeem dat bestaat uit een plastic bak met wormen die het afval van een gezin verwerkt.

Staat een compostvat mooi in de tuin?

Zeker. Een compostvat is ideaal om in een ‘verloren’ hoekje te zetten, het te camoufleren onder een klimplant of het te integeren in een haag. Wees creatief en stop het compostvat achter een vlechtwerk van snoeihout.

thuiscomposteren, composteren, compost

Gras composteren, lukt dat?

Iets moeilijker, maar het kan zeker. Gebruik hiervoor geen compostvat maar de gewone GFT-container (bij kleine perken). Als het teveel is voor de GFT-container kan je een grashoop maken. Een tip: laat het gras een tijdje drogen voordat je het op de hoop of in de container gooit. Zo verminder je het volume. Je kan ook een mulchmaaier gebruiken: die verpulvert het gemaaide gras en blaast de grassnippers tussen het gemaaide gras.

Mijn compostvat is vol! Wat nu?

Komt er vieze smurrie uit je compostvat? Dan is er iets mis gegaan tijdens het composteringsproces. Compost is immers een droge substantie en geen meststof! Het is een bodemverbeteraar die structuur geeft aan de bodem. Ook maakt het de zware grond luchtiger zodat water en gemakkelijker doorsijpelt. Compost gebruik je in de groentetuin, maar ook bloemen en bomen hebben er baat bij.

Ben ik een groene jongen als ik een compostvat gebruik?

Misschien. Als je doel is om je tuin- en keukenresten gewoon in het vat te deponeren en er daarna niet meer naar om te kijken, dan kun je beter alles bij het gewone afval gooien. De truc is kwaliteitsvol te composteren, en daar heb je iets meer werk mee. Je sluit de kringloop en je bent creatief met een compostvat.

Kom gerust langs bij jouw favoriete tuincentrum voor specifieke tips voor jouw tuin.