Wedden dat je die muntsoorten nog niet kent?

Bloemen en planten zijn het mooiste wat ons omringen. Denk bijvoorbeeld aan de munt die in je tuin groeit en waar je lekkere muntthee mee kan maken. Maar er zijn ook muntsoorten waarvan je hoogstwaarschijnlijk geen weet van hebt.

Zwarte munt

Deze muntsoort wordt ook wel eens de zwarte pepermunt genoemd. Dit komt omdat deze munt een sterke pepermuntsmaak heeft. De plant bloeit van juli tot en met september en de bladeren hebben een paarsbruine kleur. Zwarte munt wordt zowel gebruikt in desserts, als in thee. Bovendien heeft deze muntsoort een medische eigenschap. Het helpt tegen verkoudheid en heeft een slijmoplossende werking.

medicinale werking, munt, medicijn, verkoudheid

Bananenmunt

De bananenmunt is onze tweede halte. De naam past voor honderd procent bij deze muntsoort, want wanneer de plant begint te rijpen, verspreidt het een overheerlijke geur van rijpe bananen. Bananenmunt wordt het meest gebruikt in zomerdrankjes, in het dessert en fruitsalade en soms zelfs gewoon als decoratie. Natuurlijk kan je er ook bananenmuntthee mee maken. Trouwens, na het eten van uien of knoflook, raden wij je aan op een blaadje bananenmunt te kauwen om weer frisse adem te krijgen.

Chocolademunt

En daar komt de chocolademunt. Chocoladeverslaafden, helaas moeten wij jullie teleurstellen. Chocolademunt smaakt niet naar chocolade. Het werd zo genoemd omdat het goed gebruikt kan worden in chocoladegerechten. Denk bijvoorbeeld aan Dame Blanche, taart en chocolademelk. Uiteraard is het ook lekker voor in de kruidenthee. De plant heeft veel boven- en ondergrondse uitlopers en het wordt daarom sterk aangeraden de chocolademunt in een pot te zetten.

verse muntthee, muntthee

Aardbeienmunt

Volgende halte: de aardbeienmunt. Dit is een muntsoort die geen dominante muntsmaak bevat en een heerlijke aardbeienaroma verspreidt. Het kan gebruikt worden als decoratie, maar ook in vele drankjes en cocktails. De aardbeienmunt is een heerlijke aanvulling voor je kruidenthee.

Rode raripilamunt

Rode raripilamunt is door zijn heerlijke geur een favoriet plantje bij de bijen. De munt heeft een zachte smaak en is ideaal voor in salades, desserten en dranken, zoals limonade, wijn en siroop. Als je van plan bent om deze muntsoort te kweken, wordt het je sterk aangeraden om het in een emmer zonder bodem te plaatsen van minstens dertig centimeter diep om woekeren van de plant te voorkomen.

Marokkaanse munt

De marokkaanse munt heeft een lange reis afgelegd om tot bij ons te geraken. De plant werd ingevoerd vanuit Aziƫ en Noord-Afrika en heeft zijn wortels diep in de Europese grond geschoten. De smaak en geur van de marokkaanse munt lijkt sterk op de gewone munt, maar dan wel met een iets specifiekere smaak. Meestal gebruikt men deze munt om thee te maken, maar in de zomer is de plant erg populair voor in mojito drankjes.

Appelmunt

Appeltje, appeltje in de mand, wie is het wolligste van het land? Inderdaad, de appelmunt. Deze plant met wollige blaadjes ruikt en smaakt naar appel en is een echte magneet voor vlinders. Je kan deze muntsoort gemakkelijk in je tuin kweken, maar ook in een gewone bloempot. Het woekert niet en kan zowel in de zon als in halfschaduw staan. Zorg wel dat de bodem lekker vochtig is, want daar houdt deze munt van. Het bloeit van juni tot en met september en wordt ongeveer vijftig centimeter hoog. Je kan de blaadjes van de appelmunt in salades en desserts gebruiken, maar ook om thee te bereiden. Let er dan wel op dat je jonge of gedroogde blaadjes neemt, want de appelmunt mag dan wel een frisse aroma hebben, de smaak is ook een beetje bitter. Bovendien is het een echte aanrader bij verkoudheid en spijsverteringsstoornissen.

Edelmunt

Als laatste is de edelmunt aan de beurt. Deze muntsoort heeft een pittig, fruitig aroma en bloeit vooral tijdens de zomer. Je kan de plant zowel in de zon als in de halfschaduw planten. Edelmunt kan vijftig centimeter hoog worden en wordt in de keuken vooral gebruikt bij de bereiding van paling in ‘t groen.

Ruiken jouw handen al naar de theepot? Of misschien heb je nog plaats in je tuin voor een paar muntplantjes. In beide gevallen kan je altijd terecht in ons tuincentrum. Je vindt er alle bovengenoemde muntsoorten die rustig staan te wachten op een nieuwsgierige koper die hun extraordinaire geur en smaak kan waarderen.