Het liefst heb je het hele jaar door een beetje kleur in je tuin. Wintergroene klimplanten zijn wat dat betreft een perfecte oplossing. Als je ze in oktober plant, zorgen deze bladhoudende klimplanten meteen al voor een echte nazomer in je tuin. Maar welke wintervaste klimplanten passen nu het beste in jouw tuin?

Zelfhechtende en rankende klimplanten

Klimplanten zijn van nature echte lichtzoekers. Ze klimmen langs je muur of schutting omhoog naar de zon. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut vind je twee soorten klimplanten: zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Zoals de naam al zegt, hechten de zelfhechtende klimmers zichzelf aan een muur of schutting. De rankende klimplanten hebben daarentegen wat hulp nodig. Bijna alle klimplanten die bij Tuincentrum Van Eeckhaut te koop zijn, zijn winterhard. Dat geldt ook voor de klimop, Clematis armandii, kamperfoelie en de Toscaanse jasmijn. Hoewel ze goed tegen de kou kunnen, zijn deze klimplanten tijdens de groei nog erg kwetsbaar. Als de vorst invalt, is het dus verstandig om de jonge planten goed te beschermen. Zo weet je zeker dat ze uitgroeien tot sterke, wintergroene klimplanten.

Het hele jaar een groene tuin met de klimop

De klimop (oftewel de Hedera) is veruit de populairste klimplant. In veel Belgische tuinen heeft het al een mooi plekje veroverd. Deze zelfhechtende klimmer zorgt voor een mooie groene bedekking van je muur of schutting. Het voordeel van de klimop is dat het bijna overal goed groeit. Het maakt dus weinig uit of je een plekje over hebt in de zon of de schaduw. Zorg er wel voor dat je de klimop regelmatig snoeit. Op deze manier stimuleer je de groei van jonge, frisse bladeren. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut geven we ook altijd als tip om de wintergroene klimop te combineren met een bloeiende klimplant. Plant bijvoorbeeld een Clematis of een blauwe regen tussen de klimop. In het voorjaar en de zomermaanden zorgt dit voor een extra bijzonder effect.

klimop

De kamperfoelie zorgt elk seizoen voor een andere sfeer

Je kent de kamperfoelie misschien vooral als bladverliezende klimplant. Maar bij Tuincentrum Van Eeckhaut zijn er ook soorten verkrijgbaar die goed winterhard en wintergroen zijn. Vooral de Lonicera henryi is een mooie kamperfoelie waar je het hele jaar door plezier van hebt. Deze klimplant geeft elk seizoen weer een ander tintje aan je tuin. Het groen glanzende blad krijgt in de herfst namelijk een paarsrode kleur. En in de maanden mei tot en met juli groeien en er heerlijk geurende bloemen aan. Wat wil je nog meer?

Ontdek de Clematis armandii bij Tuincentrum Van Eeckhaut

De Clematis armandii is nog zo’n klimplant die in de lentemaanden volop bedekt is met roze of witte bloemen. Maar daar heb je in het najaar en de winter natuurlijk weinig aan. Toch is de Clematis armandii in deze seizoenen minstens net zo mooi. Zorg wel dat je hem kan beschermen tegen de koude noordoostenwind door hem te plaatsen tegen een zuidermuur, anders krijg je te kampen met bladschade. Deze klimplant heeft het hele jaar door namelijk glanzende, donkergroene bladeren. Als je de plant zijn gang laat gaan, kan het tot wel 4 meter hoog worden. Het is dus verstandig om het goed te snoeien. De Clematis armandii is al jarenlang een van de meest verkochte klimplanten. De bewondering voor deze plant is echter niet nieuw. Zelfs de oude Grieken hadden de plant al ontdekt. Vandaar ook de naam Clemantis, dat in het Grieks ‘rankend’ betekent.

clematis-armandii

De winterharde Toscaanse jasmijn

De Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is een echte rankende klimplant. Dat betekent dat je de takken dus extra steun moet geven met een paar hechtdraden. Hoewel de Toscaanse jasmijn temperaturen tot -10 graden aankan, is het toch een echte zonaanbidder. Voor deze klimplant moet je dus ook een mooi plekje reserveren tegen een warme, zonnige zuidermuur. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut kennen we de Toscaanse jasmijn ook wel onder de naam sterjasmijn. Deze naam dankt de klimplant aan de stervormige bloemen die van juni tot oktober in bloei staan. Als de bloemen uitgebloeid zijn, blijft er een wintergroene klimplant over die vol zit met donkergroene, glanzende bladeren.

Wintervaste klimplanten zijn ideaal om die ene kale muur, schutting of pergola mee te bedekken. Ben je benieuwd naar het assortiment van Tuincentrum Van Eeckhaut? Kom dan gewoon eens bij ons langs!

 

(Bron foto’s: gardenersblog.jerseyplantsdirect.com; www.lovetextures.com; www.gardenmail.co.uk)