De tijd is weer verzet en de winter is nu echt in aantocht. Met deze tuintips ben je klaar voor de eerste nachtvorst!

Onderhoud aan de grasmat

November is zo’n maand waarin je de tuin vast goed voorbereid op de komende winter. Het juiste onderhoud is in deze tijd van het jaar erg belangrijk. In de winter groeit het gras bijvoorbeeld veel minder hard dan in de zomer. Het is dus erg verleidelijk om in november de grasmat nog eens goed kort te maaien. Houd echter wel in je achterhoofd dat hoger gras wat beter bestand is tegen de vorst. Ons tuinadvies is dan ook om de instelling van je grasmaaier hier op aan te passen. Zorg er wel voor dat je de bladeren regelmatig van het gazon haalt. Laat je ze liggen, dan kan het gras zomaar gaan rotten. Deze bladeren kun je weer gebruiken om er vaste planten mee af te dekken, samen met het overige compost. Hiermee bescherm je ze tegen bevriezing wordt meteen de groei bevordert.

Tuinadvies voor een kleurrijk terras

Tijdens de koude, gure maanden die komen gaan, kan een beetje kleur in de tuin geen kwaad. De bomen zijn kaal en alleen de groenblijvende planten zorgen voor nog voor enige gezelligheid. Maar er zijn wel degelijk bloemen die goed tegen de kou kunnen. Volg daarom onze tuintips en plant een paar winterviooltjes in mooie bakken. Hiermee fleur je het terras of balkon eenvoudig op. November is de perfecte maand om deze bloemen te planten. Ook winterjasmijn is een favoriet tijdens de koudere seizoenen. Zelfs als het vriest of er een pak sneeuw ligt, verliest deze klimplant niets aan zijn pracht. De gele bloemen brengen meteen wat vrolijkheid in je wintertuin.

winterviooltjes, viooltjes, wintertuin, november

Wees goed voorbereid op vorst

De kans is groot dat er in november af en toe al nachtvorst is. En daar kunnen lang niet alle planten tegen. Zorg er dus voor dat je op tijd klaar bent voor de lage temperaturen die komen gaan. Heb je vorstgevoelige planten in de tuin staan? Volg dan onze tuintips en haal vast een goede beschermhoes in huis. Vergeet natuurlijk niet om het weerbericht goed in de gaten te houden. Want wordt die eerste vorst aangekondigd, dan komt die hoes meteen al van pas. Ook is het verstandig om alvast de buitenkraan af te sluiten. Zo weet je zeker dat deze niet kapot gaat wanneer het buiten stevig begint te vriezen.

Tuintips voor de kruiden- en moestuin

Bezit je een kruidentuin of een moestuin waar je met liefde de lekkerste groenten en kruiden kweekt? Houd dan ook hier rekening met de koude maanden die voor je liggen. Ons tuinadvies is dat je de moestuin nog een keer goed om moet spitten. Dit verbetert de bodemstructuur waardoor de planten beter kunnen groeien. Heb je spruiten of kolen in de tuin staan? Heb dan even geduld voor je ze oogst. Want zodra het eenmaal een keer goed heeft gevroren, wordt de smaak alleen maar beter. Voor de kruidentuin is november een relatief rustige maand. Toch zijn er wel enkele doorlevende kruiden die je kunt planten, zoals bieslook, munt en veldzuring. Voor al deze kruiden geldt wel dat dit voorlopig de laatste maand is. Doe dit dus snel, want zo ben je in het voorjaar weer verzekerd van een mooie variatie aan kruiden.

spruiten, spruiten oogsten, klaarmaken, wintertuin

Extra aandacht voor de vijver

Een vijver zorgt het hele jaar door voor levendigheid in de tuin. Al komt ook het leven in de vijver in de wintermaanden meer tot rust. De vissen en kleine insecten die in het water leven, verschuilen zich in de bodem waardoor je ze even wat minder ziet. Maar ze zijn er nog wel. Houd dus goed in de gaten dat de vijver in november niet dicht gaat vriezen. Anders zit er te weinig zuurstof in het water voor de dieren die er leven.

Snoeien en planten

Zelfs in de maand november valt er nog het een en ander te snoeien en te planten. Zo is het tot het voorjaar nog mogelijk om lelies te planten. En wil je graag een mooi bloeiende Amaryllis tijdens de kerstdagen? Begin hier dan in de eerste weken van november mee. Als je toch aan het planten bent, volg dan ons tuinadvies en stop ook een paar tulpenbollen de grond in. November is namelijk de ideale maand voor deze klus. Let er wel op dat je ze op een zonnige plaats plant. Hier komen ze het beste tot bloei. Ook de snoeischaren kunnen nog niet opgeborgen worden. Volg onze tuintips en loop alle planten nog één keer na voor de winter echt intreedt. Heesters en bomen kunnen tot de eerste vorst gewoon gesnoeid worden. Laat je de takken zitten, dan loop je het risico dat ze beschadigd raken. Daarnaast kun je meteen met de fruitstruiken aan de slag. Zodra ze de bladeren tijdens de herfstdagen hebben verloren, kun je volop snoeien. Op deze manier mag je in het voorjaar weer volop fruit verwachten!

Wil je meer tuinadvies over wat je allemaal kunt doen in november? Tuincentrum Van Eeckhaut helpt je graag op weg!