In augustus breng je het liefst zoveel mogelijk tijd door in je tuin. Maar het wordt pas echt zomers genieten als je deze mooie bloemen en planten in je tuin hebt staan!

Hortensia’s uit grootmoeders tijd

Bij Tuincentrum Van Eeckhaut word je al snel verleid door de vele hortensia’s die nu in bloei staan. Deze bloemen en planten waren al favoriet in grootmoeders tijd, en de laatste jaren zijn ze weer echt herontdekt. En dat is natuurlijk ook niet zo vreemd. Want zeg nu zelf….wie wil er nu niet genieten van die weelderig bloeiende bloemenstruik? Om de hortensia’s mooi te houden, geven we bij Tuincentrum Van Eeckhaut altijd het tuinadvies om speciale hortensiamest te geven. Er is zelfs mest te koop die speciaal bedoeld is voor blauwe hortensia’s. De bloemen en planten kunnen na verloop van tijd namelijk hun heldere blauwe kleur verliezen waardoor de bloemenpracht net iets minder indrukwekkend wordt. Met de juiste verzorging kun je dit gemakkelijk voorkomen.

Vlinders in je tuin met de herfstaster, de buddleja en de salie

De herfst lijkt misschien nog ver weg, maar eind augustus staat de herfstaster toch al volop in bloei. De herfstaster is een soort verzamelnaam voor alle asters die in de nazomer en de herfst bloeien. Elke soort heeft weer een eigen kleur bloemen, zodat je met de herfstaster een mooie kleurrijke border creëert. Als extraatje trekken deze bloemen en planten ook nog eens allerlei vlinders en hommels aan. Zo maak je je tuin meteen een stukje levendiger. Ook de vlinderstruik (Latijnse benaming: Buddleja) is zeer populair bij vlinders. De struik staat weelderig in bloei en groeit zeer snel. Wil je nog meer bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor vlinders? Denk dan eens aan de salie. Salie (Salvia Officinalis) heeft in augustus grote pluimen met geurige, paarse bloemen die onweerstaanbaar zijn voor de dagpauwoog, het koolwitje en de kleine vos. Maar salie is natuurlijk ook bekend als keukenkruid. Gebruik het bij het kruiden van vlees en vis en succes is gegarandeerd.

dagpauwoog op herfstaster

Zonnebloemen voor die zomerse vakantiesfeer

Wie voor vakantie door het Franse landschap rijdt, kan niet om de vele fleurige velden met zonnebloemen heen. En die vakantiesfeer wil je natuurlijk ook wel in je eigen tuin. Daarom vind je bij Tuincentrum Van Eeckhaut de mooiste zonnebloemen voor je eigen zomerse paradijs. De zonnebloem is er in verschillende soorten en maten. De lage soort kun je bijvoorbeeld prima in potten kweken, terwijl de hoge zonnebloemen een plekje verdienen in de border van je tuin. Ook kun je kiezen voor zonnebloemen met een enkele of dubbele rij bloemen. Zelfs de kleur van deze bloemen en planten verschilt per zonnebloem. Van geel tot goudbruin: het is maar net waar jij dat zomerse gevoel van krijgt.

De Afrikaanse lelie: een echte zonaanbidder

In de zomermaand augustus zijn Afrikaanse lelies de perfecte bloemen en planten voor je tuin of balkon. Onder botanisten staat deze plant bekend als de Agapanthus. Deze naam is een samenstelling van twee Griekse woorden: agapè (liefde) en anthos (bloem). De Afrikaanse lelie is dus letterlijk de bloem van de liefde. De Agapanthus komt van oorsprong uit het zuiden van Zuid-Afrika. Je maakt deze bloemen en planten dan ook dolgelukkig als je ze een mooie plek in de zon geeft. De Afrikaanse lelie valt direct op door de trossen met witte, purperen of blauwe bloemen. Als de trechtervormige bloemen eenmaal open gaan, ontstaat er een ware oase aan kleur. De Apaganthus komt het beste tot zijn recht als je het in een krappe pot plaatst. Dit bevordert de bloei zodat de bloemen er op hun mooist uit komen te zien.

Agapanthus, bloem van de liefde

Kleur in je tuin met deze vaste planten

Veel zomerbloeiers zijn eenjarige planten. Zo staan de goudsbloem, de cosmos en de pantoffelplant in augustus mooi in bloei, maar over een paar weken of maanden kun je ze weer uit de tuin halen. Volgend jaar komen ze immers toch niet meer in bloei. Gelukkig heeft Tuincentrum Van Eeckhaut ook genoeg vaste planten waarmee je kleur aan kunt brengen in je tuin. De monnikskap is zo’n vaste plant die in augustus in bloei staat. De naam is geïnspireerd op de vorm van de bloemen. En als je goed kijkt naar deze violetblauwe bloemen dan begrijp je wel waarom. Let er wel op dat de monnikskap giftig is. Kleine kinderen kun je dus maar beter uit de buurt houden. De schildpadbloem is nog zo’n vaste plant die in augustus in bloei staat. In de roze bloemen herken je misschien wel de kop van een schildpad. Als je enige fantasie hebt tenminste…

Ben jij volop geïnspireerd door deze kleurrijke bloemen en planten? Kon dan eens gezellig langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut!

Bron foto’s: www.vvpv.be ; www.omroepwest.nl ; www.waitrosegarden.com