Mulchen in de (moes)tuin

Mulchen: Wat is dat nu eigenlijk?

Mulchen is het bedekken van de bodem met organisch materiaal. Je gaat dus op een natuurlijke manier een extra laag aanbrengen rondom je planten. De voordelen van mulchen zijn heel uiteenlopend. Door de kale aarde te bedekken, bescherm je de bodem tegen verdamping en dus uitdroging bij felle zon. De bodem houdt langer het vocht vast en jij moet minder water geven. Super toch? Maar dat is lang niet het enige. De mulchlaag zorgt er ook voor dat onkruid veel minder kans krijgt. De gevallen zaden komen niet in contact met de bodem en kunnen dus niet ontkiemen. 

Help het bodemleven

Door elk jaar een mulchlaag aan te brengen, verbeter je het bodemleven. Het organisch materiaal zal verteren en voedingsstoffen afgeven aan de bodem en je planten. Dit zie je eigenlijk overal in de natuur zelf ontstaan. In bossen vormen de afgevallen bladeren zelf een mulchlaag. Dit gaan we dus nabootsen in onze eigen tuinen. 

Met wat kan ik mulchen?

Zoals eerder gezegd, kan je met afgevallen bladeren perfect een mulchlaag creëren. Verzamel de bladeren en verspreid deze in je borders, tussen de planten. Dit kan ook met zelfgemaakte compost. Breng een laag aan van minimum 5cm. Met deze dikte help je je planten en de bodem tegen vorst, uitdroging, hevige regenval en wind. Alleen maar voordelen dus en het is ook gewoon mooier dan kale aarde.

Bij Tuincentrum van Eeckhaut hebben we een mooi assortiment aan organische materialen die je kan gebruiken als mulchlaag. Denk maar aan houtsnippers, cacaodoppen, kokos schelpen, boomschors enzo verder.