Tuintips voor de herfstmaand november

Wat doe je met de dode bladeren?

Veel mensen beschouwen de herfst als het mooiste seizoen van het jaar. De bladeren verkleuren waardoor er langzaamaan een heel divers kleurenpalet ontstaat. Geel, rood, bruin: met deze herfsttinten in je tuin is het puur genieten! Tenminste… totdat de bladeren massaal van de bomen en struiken beginnen te vallen. Je kunt de bladeren natuurlijk gewoon laten liggen, maar bij Tuincentrum Van Eeckhaut geven we toch altijd het tuinadvies om regelmatig met de hark door de tuin te gaan. Teveel blad op het gras kan namelijk verstikkend werken. En door de warmte onder het bladerdek is er meteen het risico op schimmels en ziektes. Een mooie groene grasmat kun je zo wel vergeten. Een ander groot probleem zijn bladeren die in de dakgoot vallen. Klim af en toe even op de ladder en maak de goot schoon. Op deze manier voorkom je dat alles gaat verstoppen.


 

Tuintips voor het planten en verplanten

Hoewel de temperaturen in november al flink zijn gedaald, is de bodem nog relatief warm. En de echte tuinliefhebber weet wat dat betekent. Dit is namelijk hét perfecte moment om te planten en verplanten. De vaste planten die je in de herfst in de grond stopt, hebben nu alle kans om zich stevig aan de bodem vast te hechten. Hierdoor kunnen de wortels zich alvast goed ontwikkelen voordat de winter daadwerkelijk invalt. Je hebt er vooral profijt van bij bomen en struiken die in het voorjaar of de vroege zomermaanden bloeien, zoals de mahoniestruiken of voorjaarsbloeiende heesters. Als je deze struiken in november plant, zitten er in de lente al tal van bloemen of vruchten aan.


 

Nog één keer snoeien voor de winter komt

In de herfst maak je de tuin klaar voor de koude wintermaanden die gaan komen. En daar hoort ook een snoeibeurt bij. Het beste moment om te snoeien is als de bladeren net van de bomen zijn gevallen. Heb je nog niet meteen tijd? Geen probleem. Je kunt de bomen en heesters nog snoeien tot aan de eerste vorst.


 

Die kleine klussen in november

Het hele jaar door zijn er genoeg kleine tuinklussen te doen. Zo ook in november. Kijk je tuingereedschap bijvoorbeeld eens goed na. Sommige delen moeten misschien geslepen worden en wat olie tussen de messen van de grasmaaier kan ook geen kwaad. Heb je een buitenkraan? Dan is het verstandig om het water vanaf deze maand af te sluiten. Zorg er ook voor dat je alvast een paar stevige beschermhoezen voor je planten in huis haalt. Je weet immers maar nooit wanneer die eerste nachtvorst het land binnenkomt. Heb je specifieke vragen of wil je nog meer tuintips om je tuin winterklaar te maken? Loop dan gerust eens binnen bij Tuincentrum Van Eeckhaut!

 

(Bron foto’s: www.findyouradvantage.net; www.wisegeek.com; www.donaldsongreenhouse.com)