Plant nieuwe bomen, heesters en vaste planten.

Februari is een zeer goede maand om bomen te planten! De grond is niet bevroren, er is voldoende regen en de temperaturen zijn koel, wat de stress op nieuw geplante bomen vermindert. Bovendien is er nog genoeg tijd voordat de warme zomermaanden aanbreken om de bomen wortels te laten vestigen voordat ze potentiële waterstress tegenkomen.

Zorg voor winterbescherming van jonge en gevoelige planten.

Gebruik dekens, jutezakken of vorstdoeken om de planten, vooral de bladeren en stengels, te isoleren van de kou.

Strooi een laag organisch materiaal zoals bladeren, schors of stro om de basis van de planten om de wortels te isoleren en de grond warm te houden.

Verplaats pottenplanten naar binnen of naar een beschutte plaats, zoals een garage of kas, wanneer een harde vorst wordt verwacht.

Voeg compost en andere organische stoffen toe aan de grond.

Compost toevoegen aan de grond helpt de bodemstructuur te verbeteren waardoor de grond beter water opneemt. Het voegt nutriënten toe aan de grond, wat bevorderlijk is voor de groei van planten. Het bevordert de groei van nuttige bodembacteriën en -schimmels. Vermindert de hoeveelheid afval door organische materialen op een milieuvriendelijke manier te verwerken. En helpt bij het beheersen van plagen en ziekten door de bodemgezondheid te verbeteren.

Begin met het plannen van moestuinen en bloembedden.

Bepaal het doel: bepaal wat je wilt telen, waarom en hoeveel.

Kies de locatie: kies een geschikte plek voor je moestuin, rekening houdend met zonlicht, bodemkwaliteit en afwatering.

Maak een ontwerp: maak een plan voor de indeling van de moestuin, inclusief de grootte van de bedden, paden en eventuele verhoogde bedden.

Kies planten die geschikt zijn voor je klimaat en groeien in de tijd die je beschikbaar hebt.

Koop zaadjes, compost, bemesting en andere benodigdheden die je nodig hebt voor je moestuin.

Maak eventueel kleine aanpassingen aan uw tuinontwerp.

Bepaal wat je wilt veranderen en waarom. Stel een budget vast en beslis welke veranderingen het meest prioriteit hebben. Onderzoek verschillende stijlen, planten, materialen en technieken om inspiratie op te doen en te bepalen wat werkt in je tuin.

Maak een schets van het nieuwe ontwerp, inclusief de grootte en de locatie van nieuwe bedden, paden en andere functies. Verwijder bestaande elementen die niet meer passen bij het nieuwe ontwerp.

Voeg compost, mulch of andere grondbedekking toe aan de bodem om te verbeteren. Kies de juiste planten voor de locatie en het klimaat en plant ze volgens het ontwerp.​​​​​​

Heb je vragen over bepaalde planten? Aarzel niet om Tuincentrum Van Eeckhaut te contacteren.