Tips voor je moestuin

Moestuinieren is hip! 

Wat is er leuker dan je eigen groenten te kweken en natuurlijk ook te oogsten? Maart is de geschikte maand om te beginnen zaaien. Sommige groenten zaai je eerst binnen voor, denk maar aan tomaten. Anderen kunnen al in volle grond, zoals vroege wortelen of erwten. 

 

De eerste groenteplantjes van het jaar

De maand maart is eigenlijk nog te vroeg om kruiden en groenten in de open lucht te kweken. Maar je kunt ze natuurlijk wel in de serre laten groeien. Vooral sla, aardbeien en bloemkool doen het hier goed. Voor je kunt gaan zaaien, moet je zorgen dat je een paar goede potten in huis hebt staan. Deze potten moeten niet te klein zijn, anders hebben de groenteplanten onvoldoende ruimte om te groeien. Het beste is om de potten te vullen met een mengsel van aarde en potgrond. Op deze manier geef je de planten meteen een goede basis.

Zon en warmte doen wonderen

Ben je klaar met de voorbereidingen? Dan kun je de groenteplanten gaan zaaien. Op de verpakking staat altijd duidelijk vermeld hoe diep je de zaden moet stoppen. Kijk dit dus even goed na voor je aan de slag gaat. Maar er is meer waar je op moet letten. Bijna alle bloemen en planten hebben namelijk licht en warmte nodig om te groeien. Dit geldt ook voor de sla-, aardbeien- en bloemkoolplantjes die je in de serre kweekt. Zoek een mooie lichte plek uit bij het raam. Dit doet echt wonderen voor de planten.

Verzorg de groeiende groenteplanten goed

Je hoopt dat je groenteplanten uitgroeien tot grote, sterke planten waar je goed van kunt oogsten. Dat lukt alleen als je goed voor ze zorgt. Geef de planten regelmatig wat water, bij voorkeur in de ochtend of avond. Overdag kan het achter het glas behoorlijk warm zijn waardoor het water snel verdampt. Je kunt de planten tussendoor wat extra mest geven om de groei te bevorderen. Is er een mooie krop sla of bloemkool gegroeid? Of prijken er heerlijk rode aardbeien aan de plant? Dan is het hoog tijd om te oogsten!

De lekkerste kruiden kweek je zelf

De laatste jaren zijn er ook steeds meer mensen die hun eigen kruiden kweken. Tijm, salie, rozemarijn, oregano en munt zijn enkele van de populairste soorten. Deze kun je gewoon in de serre of in een pot in de vensterbank kweken. En het zelf kweken van kruiden en groenten is helemaal niet zo moeilijk. Met een beetje liefde en aandacht groeien ze in de serre al snel uit tot mooie planten. Wil je het eens uitproberen? Kom dan langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut en laat je verrassen door ons grote aanbod!