Help de bijen een handje

Bijen in nood

Tegenwoordig heeft de natuur alsmaar minder ruimte ter beschikking. Ook voor bloeiende planten is er alsmaar minder plaats doordat alles wordt volgebouwd en doordat ook heel wat tuinen grotendeels betegeld zijn. Bovendien is onze landbouw haast een monocultuur geworden. Dit alles heeft nadelige gevolgen voor de bijen die zo steeds moeilijker kunnen overleven. Maar ook voor ons vormt dit een groot probleem. Bijen staan namelijk in voor de bestuiving van meer dan 75% van onze belangrijkste (voedings)gewassen.  Denk aan onder meer aan verschillende soorten fruit en noten. Ook de chocoladeproductie krijgt met problemen te kampen als er weinig bijen zijn. Zij staan namelijk ook in voor de bestuiving van de cacao planten. Hoog tijd dat de bijen een handje worden geholpen. Ook jij kan jouw steentje hieraan bijdragen! Zaai meer in jouw tuin en help de bijen.

Hoe kan je helpen?

Om de bijen zo goed mogelijk te steunen kun je verschillende dingen doen.  Zo kun je bij-vriendelijke bloemen en planten zaaien, zoals de zonnebloem, daglelie of salie. Ze fleuren niet alleen jouw tuin op, maar vormen ook een veilige en aangename plek waar de bijen graag zullen vertoeven. Je kiest het best voor biologische zaden en producten. Niet-biologische zaden en planten zijn namelijk behandeld met chemische producten zoals gif. En dat is nu net waar de bijen niet tegen kunnen. Om de bijen optimaal te helpen is het essentieel in de tuin op biologische wijze te gaan zaaien en planten. Ontdek het aanbod biologische producten bij Tuincentrum Van Eeckhaut te Oostakker. Reeds meer dan 50 jaar hebben wij ervaring in wat het beste is voor jouw tuin.

Ook zonder tuin kun je de bijen helpen

Beschik je niet over een tuin? Ook dan kun je de bijen een handje helpen! Zo kun je jouw balkon vergroenen, een geveltuin aanleggen of een boomspiegel adopteren.

Een geveltuin, een smalle strook met planten en/of bloemen vlak tegen de gevel van jouw huis, is ideaal om groen in je tuin te voorzien. Zaai biologische zaden als dit stukje in de zon ligt. Is er weinig zon, dan voorzie je de bijen het best in voedsel door duizendknoop, wolfsmelk of ooievaarsbek te planten.

Een boomspiegel, een stuk aarde rond de boomstam, is ook ideaal voor de bijen. Een zonnig stukje kun je beplanten met asters, vrouwenmantel of lavendel. Is de plek meer in schaduw gelegen, voorzie dan herfstaster, of denk opnieuw aan duizendknoop, wolfsmelk of ooievaarsbek.

Ook de klassiekers als bloembakken en balkonplanten dragen bij tot een betere omgeving voor de bijen.

Ontdek snel ons aanbod planten en zaden om de bijen te helpen!