Plannen maken
Februari is de maand bij uitstek om ideeën over je tuin op te doen. Tijdens koude dagen zoek je bijvoorbeeld even op welke planten een aanwinst voor je tuin kunnen zijn. Of je tekent een plannetje uit. Tuinarchitecten of tuinmannen hebben het in deze tijd van het jaar nog wat rustig. Zo kun je nu gemakkelijker met hen een afspraak maken dan bijvoorbeeld in mei of juni als het tuinseizoen al volop bezig is.

Fruitbomen snoeien
In februari kun je al veel heesters of planten snoeien. Ook om fruitbomen te snoeien is het moment nu ideaal. De sapstromen komen nog niet op gang. Als je nu snoeit is het risico op besmettingen of ziektes veel kleiner dan later op het jaar. Let bij het snoeien op de vorm. Laat de vorm van de grote gesteltakken intact en probeer de takken zo te snoeien dat ze naar buiten groeien. Zo kan er in de zomer veel licht binnenin de boom schijnen, wat goed is voor de groei van het fruit. Te veel in één jaar snoeien is ook niet goed. Ga je te drastisch te werk, dan creëert de boom waterloten of scheuten die geen fruit zullen dragen.

Nieuwe aanplantingen
Om nieuwe aanplantingen te doen is februari ook ideaal. De enige voorwaarde hiervoor is dat het niet vriest en ook niet te vochtig is. Als het enkele dagen geweldig veel regent, dan wacht je beter met planten. Planten die je eventueel al aangekocht hebt moet je dan wel voorlopig inkuilen zodat de wortels niet uitdrogen of beschadigd worden.

Inspecteer je tuin
Het is altijd een goed idee om in februari eens de borders en perken van je tuin te inspecteren. Soms komen er door de vorst planten die nog niet zo goed geworteld zijn met wortels en al omhoog, en daardoor kunnen ze tot op de wortel uitdrogen. Druk ze terug goed aan in de grond. Onkruid wieden kun je ook in februari al beginnen doen, best nog met de hand om de wortels van andere planten niet te beschadigen. Waait het veel in februari zonder dat het regent, dan is het belangrijk om te kijken of planten in potten genoeg vocht hebben. De wind kan planten geweldig uitdrogen.

Met deze tips hopen we je de nodige inspiratie te geven voor een boeiende maand februari. Bezoek zeker ons Tuincentrum Van Eeckhout als je meer informatie wenst !